BBC News, Türkçe - Ana sayfa
Manşet haber
HDP'ye kapatma davasının iddianamesinde neler var?
HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan davanın iddianamesinin ayrıntıları belli oldu. İddianamede hangi iddialar var ve bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
CANLI Reuters: AB, Biden yönetiminin tavsiyesiyle Türkiye'ye yaptırım planını askıya aldı
Reuters haber ajansı, Avrupa Birliği'nin (AB), 25-26 Mart'ta yapılacak Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yaptırım uygulamaya ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) daha fazla kişiyi "kara listeye almaya" yönelik planlarını askıya aldığını bildirdi. Gazete haberini, adlarını açıklamadığı dört AB ve ABD diplomatına dayandırdı. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.
HDP davasına AB ve ABD'den tepki: 'Çok sesliliğin bitirilmesine doğru pişmanlık duymadan ilerleniyor'
HDP'ye açılan kapatma davası ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nden gelen açıklamalarda, dava ile demokrasinin zarar gördüğü uyarısı yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "HDP'yi kapatma girişimlerinin, ülke demokrasisinin altını oyacağı" mesajı verildi.
Türkiye mevcut hızla devam ederse aşılamayı ne zaman tamamlayabilir?
Türkiye'de koronavirüse karşı yaygın aşılamanın sürdüğü son iki ay içerisinde, bugün itibariyle toplam 12 milyon 671 bin doz aşı yapıldı. Şu ana dek 8 milyon kişi birinci doz aşısını olurken, bu kişilerin 3,5 milyonluk bölümü ikinci doz aşılarını olmayı bekliyor. Mevcut hizla gidilirse nüfusun yüzde 60'ının aşılanmasının en az 7 ila 8 ay alacağı ifade ediliyor.
Merkez Bankası neden güçlü faiz artırımına gitti, sonuçları ne olacak?
TCMB bugünkü toplantısında politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19'a yükseltti. Peki pandemi devam edip işsizlik yükselirken, yoksulluk artarken TCMB neden faiz artırdı? Ekonomist Selva Demiralp, para politikasında uygulanan stratejiyi ve olası sonuçlarını analiz etti.
Diğer haberler
Putin, Biden'ın 'katil' suçlamasına yanıt verdi: 'Kendi diyen kendi olur'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisi için kullandığı "katil" ifadesine çocukluğunda kullandığını söylediği bir ifade ile yanıt verdi ve "insanlara taktığınız isimler, en iyi sizin için geçerlidir" dedi. Rusya'nın Washigton Büyükelçisi görüşmeler için Moskova'ya çağırıldı.
Atlanta'da sekiz kişinin öldürüldüğü masaj salonu saldırılarıyla ilgili neler biliniyor?
Salı akşamı Atlanta'da art arda üç masaj salonuna girip etrafa ateş ederek 8 kişinin ölümüne yol açtığı düşünülen kişi bir gün sonra silahıyla yakalandı. Olayın Asya kökenlilere yönelik ırkçı bir saldırı olup olmadığı da araştırılıyor.
Başkanlığı döneminde Trump'ın serveti '700 milyon dolar eridi'
Donald Trump'ın, ABD başkanlığı döneminde 700 milyon dolar kaybettiği öne sürüldü. ABD merkezli yayıncı kuruluş Bloomberg'ün araştırmasına göre Trump'ın toplam serveti bu kayıpla, 2,3 milyar dolara geriledi.
Neden aşı olan bazı kişilerde şiddetli yan etkiler görülüyor, bunlar ne anlama geliyor?
BBC Sağlık ve Bilim muhabiri James Callagher, aşı olduktan sonra neler yaşadığını ve yan etkilerin ne anlama geldiğini anlatıyor.
İki günlük hafta sonu nasıl doğdu?
Bugün haftada dört günlük çalışma düzeni yaygın bir tartışma. Peki, bu noktaya gelmeden önce modern hafta sonu olgusu nasıl doğdu? Portsmouth Üniversitesi, Sosyal ve Kültürel Tarih Profesörü Brad Beaven yazdı.
Deniz yosunu yiyen büyükbaş hayvanlar 'yüzde 70 daha az gaz çıkartıyor'
Times gazetesinin haberine göre bilim insanları, ineklerin yemlerine bir parça deniz yosunu konulması durumunda, bu hayvanların çıkarttıkları gazdan kaynaklanan metan gazı emisyonunun yüzde 70 oranında düştüğünü tespit etti.
Özel haberler
İdlib'de, TSK'ya saldırı gündemiyle hareket eden 'gizemli örgüt' hakkında neler biliniyor?
Suriye'nin İdlib Eyaleti'nde, bazı silahlı gruplar tarafından yer yer Türk Silahlı Kuvvetleri'ne saldırı veya saldırı girişimleri yaşanıyor. Son dönemlerde Ebu Bekir Sıddık'ın Yardımcıları Seriyyesi adlı bir örgüt, bu alanda öne çıkıyor. Peki bu örgüt hakkında neler biliniyor?
Öğrenci Andı tartışması neden yeniden gündeme geldi?
Danıştay'ın ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı" okunmasını sonlandıran kararı siyasetin gündemi haline geldi. Tartışmalar nasıl başladı, CHP ve İYİ Parti neden özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli'ye tepki gösteriyor?
Ayasofya'nın baş imamı Mehmet Boynukalın kim ve neden tartışmaların odağında?
24 Temmuz 2020'de yeniden cami statüsü alan Ayasofya'nın baş imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yaptığı paylaşım ve buna iktidar partili bir vekil dahil gelen tepkiler sebebiyle tartışmalara yol açtı.
Hisse senedi yatırımcısı bir yılda yüzde 75 arttı: "Hesap sayısı artsa da sermaye tabana yayılmadı"
Bitcoin fiyatının yeni zirvelere çıkması, GameStop hissesindeki yükselişin Wall Street'i şaşkına çevirmesi… Küçük yatırımcıların dünyada sahneye çıkışının işaretleri. Türkiye'de hisse senedi yatırımcı sayısı bir yılda yüzde 75 arttı. Ancak sermayenin tabana yayılmadığını vurgulayan uzmanlar riskler konusunda da uyarıyor.
Suriye'de savaşın 10 yılında 10 kritik dönüm noktası
İran ve Rusya'nın müdahil olması, IŞİD'in ortaya çıkması, ABD'nin YPG'ye desteği, Türkiye'nin askeri harekatları... 15 Mart 2011'de protesto gösterileriyle başlayan ve 10. yılını tamamlayan Suriye savaşının seyrini değiştiren kritik gelişmeleri derledik.
Koronavirüs
Yeşil Sertifika: AB vatandaşlarının serbestçe dolaşabilmesi için 'aşı pasaportu' uygulaması geliyor
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği üyesi ülkelere önümüzdeki Haziran ayından itibaren AB vatandaşlarının salgın önlemlerinden etkilenmeden seyahat edebilmesini sağlayacak bir "Dijital Yeşil Sertifika" önerisinde bulundu.
Tanzanya Devlet Başkanı Covid-19 söylentilerinin ardından hayatını kaybetti
Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli'nin 61 yaşında kalp sorunları nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Magufuli'nin Covid-19'a yakalandığı konuşuluyordu, ancak bu bilgi doğrulanmadı.
Covid: Brezilya sağlık servisi 'tarihinin en ağır krizini yaşıyor'
Brezilya sağlık enstitüsü Fiocruz, ülkenin sağlık servisinin çökme noktasında olduğunu, hastanelerin yoğun bakım servislerinde yer kalmadığını açıkladı.
BM: Covid-19 salgınından kaynaklanan aksamalar yüzünden Güney Asya'da 228 bin çocuk öldü
Birleşmiş Milletler'in yayımladığı yeni bir rapora göre Covid-19 salgınının sağlık hizmetlerinde yol açtığı aksaklıklar nedeniyle, Güney Asya ülkelerinde 228 bin çocuğun öldüğü tahmin ediliyor.
Türkiye'de illere göre vaka sayısında son durum ne?
Sağlık Bakanlığı, 6-12 Mart haftasına ait il bazında her 100 bin nüfusa düşen haftalık ortalama koronavirüs vaka sayısını açıkladı. Samsun, en yüksek vaka sayısının görüldüğü il olmayı sürdürürken, Siirt de en düşük il oldu. Türkiye risk haritası ise bu hafta değiştirilmedi.
Covid aşıları: Hangi ülke, kaç kişiyi aşıladı?
Konu aşılama olunca dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan aynı soruyu soruyor: Bana ne zaman sıra gelecek? Az sayıda ülkede yetkililer bu konuda belli bir takvim ve hedefler belirlemiş bulunuyor ama dünya genelinde tablo net olmaktan epey uzak. Özel haberimizde, ülkelerde şu ana kadar kaç kişinin aşılandığını görebilirsiniz.
Koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler
Koronavirüs özel dosyası
Covid-19 pandemisiyle ilgili dünyadan ve Türkiye'den son haberler, analizler ve incelemeler koronavirüs özel dosyamızda.
Koronavirüs sözlüğü: Hangi terim ne anlama geliyor?
Filyasyondan sürü bağışıklığına, koronavirüs günlük hayatımıza pek çok yeni kelime ve kavram kattı. Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Merak ettiğiniz kavramların anlamlarına koronavirüs sözlüğümüzden bakabilirsiniz.
Koronavirüs vücudu nasıl etkiliyor?
Aralık’ta Çin’in Vuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, tüm dünyada hızla yayılıyor. Hastalıkların çoğu hafif şiddette seyrediyor. Ancak dünya genelinde 6.500’e yakın insan yaşamını yitirdi. Peki, virüs vücuda nasıl saldırıyor? Neden bazı insanlar ölürken, bazıları iyileşiyor.
Koronavirüs riski nerelerde yüksek?
Dünya genelinde koronavirüs kısıtlamaları gevşetilirken Covid-19 kapmamak ve ikinci bir dalga oluşmasını önlemek için nelerden kaçınmamız gerektiğini ve neler yapabileceğimizi bağışıklık uzmanı Erin Bromage’a sorduk.
Video
Video, Türkiye'deki Uygurlar: Erdoğan Çin'e 'One minute' demeli, Duration 2,43
Türkiye'deki bazı Uygurlar, Çin ile Türkiye arasında imzalanan "Suçluların İadesi Anlaşması"nın ardından Türkiye'den ayrılmanın yollarını arıyor. Uygur hakları savuncusu ve sürgündeki Doğu Türkistan Ulusal Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, son birkaç yıl içinde 3 bin Uygur Türkünün Türkiye'yi terk edip Avrupa'ya kaçtığını söyledi. AFP'ye konuşan Tümtürk, "Çin ile Türkiye arasındaki yakın ilişkiler, Uygurlar üzerinde inanılmaz bir baskı oluşturdu" dedi.
İstanbul'da esnafın pandemi çilesi: 'Kontrollü normalleşme' sorunları çözecek mi?
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre, 2020 yılında 19 binin üzerinde esnaf ticareti bıraktı, yaklaşık 80 bin esnaf ise sicil terkini gerçekleştirdi. İstanbul'da da esnaf, sokağa çıkma yasakları ve yeme-içme sektörüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle zor bir dönem geçiriyor.
Video, Laboratuvarda üretilen etler iklim değişikliğine çare olabilir mi?, Duration 3,35
Et ve süt ürünlerinin üretimi, önemli miktarda sera gazı salımına yol açarak iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Peki araştırmacıların laboratuvarlarda et üretme girişimleri bu soruna bir çare olabilir mi?
İthal ete rağmen hayvancılık: Balıkesir'de hayvancılıkla geçinen köylüler yem fiyatlarından şikayetçi
Hayvancılık, Türkiye'nin yapısal olarak sorunlu sektörlerinden biri. Balıkesir'de hayvancılıkla geçinen köylüler, hayvan yetiştiriciliğinin içinde bulunduğu şartları anlattı.
Seçtiklerimiz
NFT nedir: İnternetten kolayca indirilebilen bir dijital eser, nasıl 70 milyon dolara alıcı buldu?
11 Mart tarihi dijital sanat için bir kilometre taşı olarak kayda geçti. Beeple ismiyle bilinen Mike Winkelmann adındaki sanatçı, tamamen dijital ortamda olan işini 69.3 milyon dolara satarak, bir sanatçının hayattayken ulaştığı en yüksek üçüncü rakama ulaştı. NFT, yani non-fungible token olarak sertifikalanan bu eser, son yılların en 'çılgın' trendini de bir kez daha gündemin ön sıralarına taşıdı.
ABD ve Çin arasında yeni bir 'Soğuk Savaş' mı başlıyor?
ABD ve Çin diplomatları Perşembe günü Alaska'da görüşmeye hazırlanırken iki süper güç arasındaki ilişkiler nasıl değerlendiriliyor? 'Soğuk Savaş' tanımı bu ilişkiler açısından ne kadar uygun?
İngiliz Parlamentosu: İngiliz şirketleri Uygurlar'ın zorla çalıştırılmasında suç ortaklığı yapmış olabilir
İngiltere'de Parlamentosu'ndaki bir komisyonun hazırladığı raporda, bazı İngiliz şirketlerinin Çin'in Şincan bölgesinde Uygurlar'ın zorla çalıştırılmasında, suç ortaklığı yapmış olabileceği belirtildi.
Lillördag: Kuzey Avrupa'nın 'Küçük Cumartesi' geleneği, stresten arınmak için bir model olabilir mi?
Çarşamba günleri arkadaşların bir araya gelmesine İskandinav kültüründe "Küçük Cumartesi", yani "Lillördag" deniyor. Peki bu gelenek stresten arınmak için bir model olabilir mi?
Hızla büyüyen kripto sanat dünyası: Sanatçılar ve koleksiyoncular ne diyor?
Giderek inanılmaz bir hızla büyüyen 'kripto sanat' piyasası, sanat dünyasını geri dönülmez bir şekilde değiştirmeye ve sanatçılara yeni fırsatlar sunmaya başlıyor.
İngiltere’de Sarah Everard’ın öldürülmesi, kadına karşı şiddetle ilgili iç hesaplaşma başlattı
İngiltere'de 33 yaşındaki Sarah Everard'ın evine yürüyerek dönerken kaçırılıp öldürülmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. İngiltere'de kadına şiddet konusunun öncelikli olarak ele alınması ve söylemlerin değiştirilmesi çağrıları yapılıyor.
Biden: Putin bir katil, ABD seçimlerine müdahalenin bedelini ödeyecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 2020 yılında yapılan Başkanlık seçimlerine Trump lehine müdahale etmeye çalışmakla suçlayan ABD Başkanı Biden, Putin'in bunun bedelinin ödeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Rusya, Washington'daki Büyükelçisi'ni Moskova'ya geri çağırdı.
Moderna Covid-19 aşısını bebekler ve çocuklarda deneyecek
Amerikan ilaç şirketi Moderna, geliştirdiği Covid-19 aşısını altı aylık ila 12 yaşındaki çocuklar üzerinde denemeye başlayacağını duyurdu.
Daily Telegraph: Türkiye İngiliz turistlerin bir numaralı tatil seçeneği haline geldi
Terry Richardson imzalı haberde "İngiltere'nin başarılı aşı kampanyasının meyvelerini vermeye başladığı" belirterek "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un İngiliz turistleri dört gözle beklediklerini açıklaması, 2021'de bölge ülkelerini ziyaret etmeyi uman milyonlarca İngiliz'e bir Akdeniz ışık demeti gibi geldi" deniyor.
Britney Spears'ın finansal özgürlüğünü geri almak için verdiği vasilik mücadelesi
Amerikalı pop yıldızı Britney Spears'ın, kişisel ve ticari işlerini yönetmede vasilik yetkisiyle hak sahibi olan babasına açtığı dava devam ediyor.
Mars'ın yüzeyinden kaybolan suyun kabuğunda sıkıştığı düşünülüyor
Mars gezegeninin yüzeyinde milyarlarca yıl önce varolan suyun nasıl yok olduğu uzun süreden beri gizemini koruyor. Ancak bilim insanları şimdi bu soruya yanıt bulmuş olabilir.
Spor
LeBron James, Liverpool'un sahibi FSG'ye ortak oldu
Los Angeles Lakers yıldızı LeBron James, İngiliz Premier Ligi takımlarından Liverpool'un sahibi Fenway Sports Group'un (FSG) azınlık hissedarı oldu.
Twitter'ı hackleyerek Bitcoin dolandırıcılığı yapan 17 yaşındaki bilgisayar korsanı suçunu kabul etti
ABD'de bir hacker, Bitcoin dolandırıcılığı için ünlü kişi ve şirketlere ait Twitter hesaplarını ele geçirdiği suçlamasını kabul etti.
Alman fotoğrafçı 10 bin penguen ile birlikte geçirdiği ayları görüntüledi
Alman fotoğrafçı ve film yapımcısı Stefan Christmann, Antarktika'daki Atka Körfezi'nde 10 bin kişilik bir imparator penguen kolonisinin yanında iki kış geçirdi.
Fotoğraflarla: Etna Yanardağı’ndaki patlamalar Sicilya gecelerini aydınlatıyor
İtalya’nın güneyindeki Etna Yanardağı’nda birkaç gündür patlamalar meydana geliyor. Dağdan fışkıran lavlar Sicilya gecelerini aydınlatıyor.
Eşlerini kaybetmiş iki penguenin tesellisi, fotoğraf ödülü getirdi
2020 yılı birçok güçlü ve dokunaklı fotoğrafa sahne oldu. Avustralya'da yayımlanan Oceanographic dergisinin düzenlediği Ocean Fotoğraf Ödülleri'nin kazananı olan fotoğraf da böyle bir fotoğraf.
Yeryüzü Fotoğrafı ödülleri açıklandı: Doğanın geri aldığı terk edilmiş alanlar
Doğanın terkedilmiş alanları geri alışını anlatan bir proje 2020 Yeryüzü Fotoğrafı yarışmasında büyük ödüle layık görüldü.
2020 yılı yaban hayatı fotoğrafı ödülü, 11 ayda çekilebilen Sibirya kaplanı fotoğrafına verildi
Rus fotoğrafçı Sergey Gorshkov'un 2020 yılı yabani hayat fotoğrafçısı ödülü kazandığı bu kareyi elde edebilmesi 11 ay sürdü.